(+46) 070-781 86 30
(Tom)
 
Valuta:

Katalog

Omröstning

Windows OS

Blogg / Nyheter

Utskriftsvänlig version Utskriftsvänlig version

Datorchassi

 
 
Omröstningar: 3
Betygsätt
Finns inte i lager

Datorlåda även kallat chassi, kabinett eller vardagligt "burk". Är ett skal med stomme där en skrivbordsdators samtliga beståndsdelar är inbyggda, utom in- och utenheter som bildskärm och tangentbord.

En datorlåda kan vara anpassad för att vara liggande eller stående. De stående lådorna brukar även kallas för torn. Från början byggdes de flesta datorer i liggande lådor som sedan bildskärmen ställdes ovanpå. Numer är de flesta datorer byggda i tornlådor. Vitt har länge varit en modefärg på datorer men svart har de senare åren börjat ta över. Det finns även genomskinliga lådor byggda av plexiglas. Vanligtvis består en datorlåda av stansad och bockad återvunnen blandmetall med en framdel i formsprutad plast. Många tillverkare använder samma metallstomme för att spara verktygskostnader. Utseendet ändras genom att man byter formgivning på fronten i plast. Givetvis finns det undantag som lådor tillverkade helt i aluminium eller plast. Dessutom finns det givetvis lådor för andra former än just för skrivbordsdatorer, mer om detta längre ner.

Det finns en mängd standarder för datorlådor. Vanligen kallat formfaktor som avgör vilka moderkort och nätdelar som passar i lådan. Formfaktorn är till stor del knuten till vilken storlek datorlådan har. Storlekarna delas först in i liggande eller stående, därefter i höjd. Dessa benämns oftast på engelska. Ska man köpa datorlåda är det viktigt att kolla upp både vilken sorts moderkort och nätdel datorlådan ska ha. Då dessa inte nödvändigtvis behöver vara av samma formfaktor.

Enhetsplatser - Är platser där man kan installera hårddiskar och skivspelare. Dessa uppdelas i 5,25 och 3,5 tum. Synliga och osynliga. Rent logiskt är de synliga de som syns från utsidan. I dessa sätter man enheter man vill ha yttre åtkomst till som en diskettstation förslagvis. De osynliga upptas av hårddiskar.

Kortplatser - Är platser där man kan installera instickskort. Hur många instickskort som får plats beror till största del vilken formfaktor som datorlådan har. Detta kan i sin tur begränsas av moderkortet, beroende på hur många och vilka kortplatser som finns tillgängliga. En del liggande lådor har kortplatser endast i halvhöjd, vilket gör att en del vanliga kort inte får plats. En annan lösning är att ha ett dotterkort så instickskorten sitter parallellt med moderkortet. Även längden har betydelse, då en del datorlådor inte rymmer instickskort i fullängd.

Frågor?

Du kan ställa alla frågor som finns med följande formulär.

Namn:

E-post

Var vänligen att specificera din fråga om Datorchassi:


Skriv in numret, från bilden nedan
code

© PCLab Sweden HB .
För kundservice - kontakta (+46) 070-781 86 30 | info@pclab.se