(+46) 070-781 86 30
(Tom)
 
Valuta:

Katalog

Omröstning

Windows OS

Blogg / Nyheter

Utskriftsvänlig version Utskriftsvänlig version

Grafikkort

 
 
Omröstningar: 4
Betygsätt
Finns inte i lager

Ett grafikkort tolkar och översätter en dators binära information till en videosignal som kan visas av en bildskärm. Moderna grafikkort, som sådana som används för datorspel, utför ofta mycket av arbetet med att konstruera den slutgiltiga bilden som syns på skärmen.

Kortets GPU beräknar fram digitala ”kartor” av vad som ska visas på skärmen. Dessa kartor skickas sedan till grafikkortets videobuffert, ett slags tillfälligt minne över vad som skall visas på texturer.

I normala PC-datorer finns antingen grafikkortet integrerat i moderkortet, i en AGP-plats eller i en PCI-plats. De nyaste korten använder en snabbare variant av PCI, kallad PCI Express. AGP gick som snabbast i 8 gånger bussfrekvensen 66 MHz medan PCI-Express klarar upp till 16 gånger bussfrekvensen. Dagens grafikkort utnyttjar dock fortfarande bara halva AGP-bussens bandbredd (en fjärdedel av PCI-Express-bussen) generellt sett. På senare tid har även PCI-Express 2.0 kommit som fördubblar bandbredden. Normalt sett är integrerade grafikkort långsammare än instickskort.

Ytterligare effekt uppnås med så kallad CrossFire respektive SLI-teknik. Man sammankopplar då två eller fler grafikkort i samma dator.

De två dominerande skärmutgångarna från ett grafikkort är den kompakta versionen av den 15 poliga D-Subben, så kallad VGA-kontakt och DVI-kontakten. En ny skärmutgång, Displayport, har tagits fram men har ännu inte slagit igenom.

De tre dominerande grafikkortstillverkarna är Nvidia, ATI och Intel. Intel står främst för integrerade grafikkort medan Nvidia och ATI inriktar sig på instickskort.

Frågor?

Du kan ställa alla frågor som finns med följande formulär.

Namn:

E-post

Var vänligen att specificera din fråga om Grafikkort:


Skriv in numret, från bilden nedan
code

© PCLab Sweden HB .
För kundservice - kontakta (+46) 070-781 86 30 | info@pclab.se